Sider

tirsdag den 12. august 2014

Mindre tegneopgave 1. - 5. klasse

Da jeg gik på lærerseminariet for efterhånden 5 år siden, havde vi et forløb om børnetegninger. Her studerede vi tegninger lavet af børn på forskellige alderstrin, og fandt træk, der karakteriserede deres tegninger på forskellige stadier. Der er fx perioden i starten af skolealderen hvor alting - mennesker, dyr, huse, blomster osv. - bliver tegnet på én linje. Efterhånden går det op for barnet, at tingene på tegningen kan stå forskudt. Det er den slagt aha-oplevelser, jeg gerne vil give mine elever rigtig mange af i billedkunstundervisningen.


Silje 6 år . Vitello tegning "Moske kan jai ta mors pång".
Vitello og huset står flot på én linje.

Hver eneste gang en elev har en aha-oplevelse, udfordres hendes måde at tænke tegning på. Fra at lave tegninger der bygges op på én linje, begynder der er komme dybde, perspektiv, skygger osv med på tegningerne. Man kan også arbejde mere detaljeorienteret og se på fx øjne, hænder og proportioner. For selv om vi alle ved, hvordan et øje, en hånd, en stol, en cykel osv ser ud, så er det de færreste der kan tegne nøjagtigt hvordan det ser ud. Men med øvelse og teknikker, kan man blive rigtig dygtig.

Om opgaven

Denne lille tegneopgave går ud på, at få en cirkel til at ligne en kugle. På mit eksempel længere nede, har jeg valgt, at lyset skal falde midt på kuglen. Det kunne også være i toppen af kuglen eller i en af siderne. Ved hjælp af gråtoner arbejder man sig ind imod lysindfaldet. Jo tættere man kommer lysindfaldet, jo lysere skal den grå farve være (se eksempel). 
Opgaven kan umiddelbart se nem ud, men den kræver tålmodighed og en vis beherskelse af finmotorikken. Opgaven egner sig fint på alle klassetrin, resultatet bliver naturligvis forskelligt derefter. Selv for læreren er det sjovt og udfordrende, at få en cirkel til at ligne en kugle:)

Fremgangsmåde  

  • Tegn en cirkel med en underkop, lille skål eller lignende  
  • Begynd at fylde cirklen ud med blyanten. Følg cirklens facon for en bedre effekt. Prøv at bruge kanten at blyanten frem for spidsen.
  • Tegn kraftigst yderst og lettere jo tættere mod midten der tegnes. 
  • Tegn mange gange sammen sted for et tæt og bedre resultat. Brug gerne en finger til at gnide farven ud med.     
  • Skriv målene for hvornår cirklen er færdig op på tavlen
    • Cirklen skal være helt rund
    • Man skal tydeligt kunne se hvor lysindfaldet er
    • Man skal tydeligt kunne se, at den grå farve bliver lysere jo tættere du kommer lysindfaldet 
    • Blyantstregerne skal følge cirklen      

Mål for opgaven

  • Få større viden om blyantens udtryksmuligheder
  • Tone en tegning med blyanten i gråtoner fra lyts til mørkt
  • Tilføre en figur dybde ved hjælp at en simpel teknik
  • Træne finmotorikken





       God fornøjelse - måske får du også lyst til selv at prøve:) 



            

2 kommentarer:

  1. Kære Karen,
    Rigtig spændende introduktion til børnetegning.
    Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om du kender bogen "At tegne er at se" og teknikken derfra? Jeg vil tro, den også kan appliceres i indskolingen.
    Mvh
    Genbo-Maja ;-)

    SvarSlet
  2. Hej Maja.
    Mange tak:).
    Jeg kender godt bogen, men det er længe siden, at jeg har haft fat i den. Næste gang jeg forbereder et forløb om tegning, vil jeg helt sikkert have den med i tankerne:). Skønt med gode ideer udefra!
    Vh Karen

    SvarSlet